Nalewka z grzybów leczniczych

Nalewka z grzybów leczniczych

Domowa MYKOTERAPIA

Nalewka z grzybów leczniczych

Nalewka z grzybów leczniczych Nalewka reishi

JAK ZROBIĆ LECZNICZĄ NALEWKĘ Z GRZYBÓW LECZNICZYCH Z PODWÓJNĄ EKSTRAKCJĄ

W artykule podzielę się z Wami tym jak zrobić nalewkę z grzybów leczniczych. Możemy ją przygotować z takich gatunków jak: reishi, maitake, shiitake, chaga, turkey tail (TRAMETES VERSICOLOR – WROŚNIAK RÓZNOBARWNY) czy Cordyceps (Maczużnik Chiński). Ze względu na to, że grzyby lecznicze zawierają składniki łatwo rozpuszczalne w wodzie (polisacharydy), jak i te o mniejszej rozpuszczalności (terpenoidy i fenole), aby je w pełni wykorzystać zachodzi konieczność zastosowania procesu podwójnej ekstrakcji.

5 kroków do przygotowania nalewki z podwójną ekstrakcją

1. Umyć, posiekać i ususzyć

Grzyby umyj i posiekaj je na małe kawałki, ususz je w suszarce lub dehydratorze.

2. Jedna czy dwie porcje grzybów?

Zdecyduj, czy ekstrakcję alkoholem i wywar będziesz przeprowadzał z dwóch oddzielnych partii suszonych grzybów, czy użyjesz wytłoków podczas procesu ekstrakcji wodą. Niektóre badania sugerują, że wysoko procentowy alkohol niszczy rozpuszczalne w wodzie polisacharydy, więc nie ma sensu używać wytłoków.

3. Ekstrakcja etanolem

Wielu zielarzy w pierwszym etapie wykonuje nalewkę. Napełniają słoik suszonymi i posiekanymi grzybami, następnie zalewają je wysokoprocentowym (80-95%) czystym alkoholem zbożowym i pozostawiają go na 2 – 6 tygodni w ciemnym miejscu. Można dodać do nalewki niewielką ilość gliceryny w celu uzyskania emulsji. Ważne jest, aby codziennie wstrząsać słoik z nalewką, aby “zachęcić” składniki lecznicze do “wychodzenia” poza ściany komórkowe.

Jeśli nalewka jest wykonywana jako pierwsza, należy ją zlać, wycisnąć grzyby, zabutelkować i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce. Jeśli wywar jest zrobiony najpierw , powinien też być przechowywany w lodówce, podczas gdy robi się nalewka. Jest jeszcze trzecia metoda, która łączy te dwa sposoby. Zaleca ona dodanie wysokoprocentowego alkoholu do wystudzonego wywaru, który nadal zawiera grzyby i pozostawienie w takim stanie przez 2 tygodnie.

4. Odwar

Sposób 1 – powolne gotowanie grzybów przez 30 – 45 minut;

Sposób 2 – kilkudniowe gotowanie w wolnowarze do momentu zredukowania cieczy o połowę;

Sposób 3 – gotowanie przez 1 godzinę następnie odciśnięcie wytłoków i dalsze gotowanie aż ciecz odparuje do 1/5 pierwotnej objętości.

5. Dekantacja i przygotowanie

Gdy będziemy już mieli gotowy ekstrakt i wywar (wystudzony i wyciśnięty przez prasę) łączymy je ze sobą w proporcji aby uzyskać stężenie alkoholu około 25%. Takie stężenie zapewnia trwałość naszej nalewki. Czasami polisacharydy wytrącają się z roztworu, dlatego przed użyciem należy dobrze wstrząsnąć butelką.

GLUKANY ZAWARTE W NALEWCE SPRAWIĄ, ŻE VIAGRA STANIE SIĘ ZBYTECZNA.

Oto przepis na nalewka lecznicza z podwójną ekstrakcją:

1250ml wody do wywaru, 500g grzyba, 760ml alkoholu 66% (70% alkoholu 95% + 20% gliceryny + 10% wody)

Gdy wyhoduję swoje własne grzyby zamieszczę dokładny opis krok po kroku jak będzie przebiegać ekstrakcja.

 Tak sobie rośnie shiitake u mnie w piwnicy:
 
Grzybnia shiitake
Shiitake w fazie przerastania podłoża

Źródło
https://theherbalacademy.com/blog/
https://theherbalacademy.com/make-medicinal-mushroom-double-extraction-tincture/
https://www.flickr.com

 


 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *